Tussen alle hippe en flitsende toepassingen van Web 2.0 mag de 'klassieke' blog natuurlijk niet ontbreken. Als voorbeeld neem ik de blog van Wallace Vanborn op hun reis in de Verenigde Staten van Amerika. De Gentse jongelui van Wallace Vanborn laten je meegenieten van een onbetwijfeld onvergetelijk avontuur.
Waarom mag een blog niet ontbreken? Omdat blogs aan de wieg stonden van Web 2.0 en er geen beter voorbeeld bestaat van wat Web 2.0 is.
Met een blog kan om het even wie informatie over om het even wat op het internet plaatsen. Gebruikers van het internet zorgen met andere woorden dus zelf voor de inhoud op het internet, = kernidee van Web 2.0. Enkele kenmerken van blogs zorgen ervoor dat ze zo'n succes hebben.
Eerst en vooral is er het gratis karakter, en ten tweede is het gebruiksgemak waarmee bloggebruikers informatie online kunnen plaatsen. Blogwebsites bieden een platform aan waar gebruikers binnen een voor een groot deel voorgedefinieerd kader informatie online kunnen plaatsen. Bloggers moeten dus niet gaan programmeren met ingewikkelde html-codes, maar kunnen met de eenvoud van het sturen van een e-mail hun kijk op de wereld geven.
Helaas zorgt het grote succes van blogs ervoor dat het aantal blogs haast niet meer bij te houden is, en dat de meeste blogs helemaal niet gelezen worden. Iedereen kan informatie op het internet plaatsen, maar enkel mensen die ook uit het gewone leven bekend zijn trekken lezers aan en anderen schrijven vaak enkel voor henzelf. Van Web 1.0 naar Web 2.0, en vandaar terug naar Web 1.0?
S.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten